Spaanse cultuur, Geert Hofstede

Culturen kunnen worden vergeleken met behulp van de theorie van Geert Hofstede. Bij deze theorie wordt er gekeken naar machtsafstand, collectivisme tegenover individualisme, femininiteit tegenover masculiniteit en naar onzekerheidvermijding. Met deze theorie kunnen verschillende culturen van verschillende landen worden vergeleken. Nu wordt de Spaanse cultuur beschreven.

 

  •  Machtsafstand

De machtsafstanden In Spanje zijn veel groter dan in Nederland. Bijvoorbeeld bij het werk. De leidinggevenden geven echt de taken aan de werknemers. Naar de “bazen” en managers wordt opgekeken, want zij zijn belangrijk. In Nederland is dit een stuk minder. Hier is meer een democratische verhouding. Op scholen en in het gezin is de machtsafstand net als op het werk iets groter dan in Nederland.

 

  • Collectivisme
    tegenover individualisme

In Spanje is er meer collectivisme dan in Nederland. In Nederland en andere meer welvarende westerse landen speelt het individualisme een belangrijke rol. Dit wil zeggen dat de bevolking met zich zelf bezig is. In Spanje is er een ‘’wij’’ cultuur. De Spaanse bevolking leeft, doen en delen
veel samen.

 

  • Femininiteit
    tegenover masculiniteit

In Spanje is de masculiniteit redelijk groot. Dit wil zeggen dat de rolverdeling tussen man en vrouw groter is. De man wordt als belangrijker en dominanter gezien dan de vrouw. Tenminste de masculiniteit is in Spanje groter dan Nederland. Spanje is dus masculien en licht feminien.

 

  • Onzekerheidvermijding

De onzekerheidsvermijding is in Spanje relatief hoog. In vergelijking met Nederland is dit een stuk hoger. Bijvoorbeeld tijd en afspraken zijn erg belangrijk in Spanje. Bijna alle afspraken worden nagekomen en treinen komen zelden te laat. Er is meer angst voor onbekende risico’s. Verhuizen
wordt bijvoorbeeld in Nederland gemakkelijk gedaan. Maar in Spanje moet er goed over verhuizen worden nagedacht want het is een soort van wanhoopsdaad.

Maak jouw eigen website met JouwWeb